
Dziś przedstawiamy wam przepis Amiry: gofry białkowe z Liège wykonane z serwatki waniliowej i startego kokosa.
Prawdopodobnie znasz oryginalny przepis na gofry Liège, bogate w cukier i masło, oto wersja bez masła, bogata w białko i zawsze pyszna i smaczna.
Tutaj nie ma białej mąki, ale mąka orkiszowa zawierająca mniej glutenu, który jest dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów.
Daj się skusić przepisowi, który można przechowywać przez 2–3 dni bez obaw.
TRUDNOŚĆ | ⏰ PRZYGOTOWANIE | ⏰ GOTOWANIE | ⏰ RAZEM |
Łatwe | 15 minut | 40 minut | 75 minut |
Składniki na 8 gofrów
- 200g całej mąki orkiszowej
- 60g mąki kokosowej
- 50g Whey Advanced waniliowy Superset proszek
- 70g brązowego cukru
- 2 banany (180g)
- 2 całe jajka
- 130g Masło migdałowe Scitec odżywianie
- 30g startego kokosa
- 1 saszetka drożdży piekarskich
- 50 ml mleka migdałowego
- 1 szczypta soli
- 10 g syropu z agawy
Wartość odżywcza dla gofra
KALORIE | BIAŁKA | WĘGLOWODANY | LIPIDY |
333 kcal | 15g | 40 g | 14 g |
Serwatka użyta do tego przepisu
Przygotowanie ciasta waflowego

Krok 1:
W robocie kuchennym wlej mąkę orkiszową, mąkę kokosową, proszek białkowy, brązowy cukier i wszystko wymieszaj.
Krok 2:
W misce zetrzyj banany i dodaj masło migdałowe. Następnie rozbić 2 jajka i mieszać 3 składniki, aż uzyskasz jednorodne ciasto.
Krok 3:
Po uzyskaniu płynnego ciasta delikatnie włóż to ciasto do suchej mieszanki w robocie kuchennym.
Krok 4:
Pozwól robotowi pracować z małą mocą i powoli wlewaj część mleka. W innym pojemniku podgrzej resztę mleka (letnią) i wlej drożdże, wymieszaj wszystko razem i dodaj do ciasta, które powinno być pozbawione grudek.
Krok 5:
Jest prawie gotowy, wystarczy dodać do ciasta syrop z agawy i startego kokosa, a następnie uformować kulki, które dadzą gofry (po ugotowaniu w gofrownicy).
Krok 6:
Dokładnie rozgrzej urządzenie, aż zgaśnie lampka kontrolna grzania (jeśli go nie masz, kilka kropel wody wylało się na talerz, który tyka i nadszedł właściwy czas!)
Spłaszcz kulkę ciasta i gotuj każdy gofr przez 3 do 5 minut. Gofry są gotowane, gdy ciasto łatwo się wysuwa (z gofra nie wydostaje się para).
Czas przejść do degustacji tych pysznych gofrów proteinowych tej samej natury. Możesz również podawać je z wszelkiego rodzaju sosami o zerowej kaloryczności, dzięki którym te gofry będą jeszcze smaczniejsze.
Jeszcze lepiej z masłem migdałowym
Dobry smak
Postępuj zgodnie z innymi przepisami AmiraChk na The_Food_Line_By_Amirachk
lub znajdź wszystkie nasze przepisy na bloga.