Co oznacza żywność wysokiej jakości, jeśli chcesz dobrze zjeść?


Musimy być zainteresowani jakością naszego jedzenia

Jakość naszego jedzenia: jakie są kryteria, które go determinują i zgodnie z tym, co powinniśmy wybrać, co jemy?

„Zwracam uwagę na to, co jem, a jednak nie tracę na wadze …! „

„Jem tylko produkty organiczne”, aby mieć pewność, że jestem zdrowy! „

„Mogę sobie pozwolić na jedzenie, co lubię, ponieważ uprawiam dużo sportu i wydaje wszystko. „

Wszyscy już to słyszeliśmy … Wiemy, że jakość jedzenia jest istotnym czynnikiem naszego zdrowia i że jest jeszcze ważniejsza dla osób uprawiających sport.

Wszystkich zainteresowanych

Każdy ma do czynienia z jedzeniem na co dzień i musi dokonywać wyborów z zasobów żywności według kryteriów, które mogą być bardzo różne.

Większość ludzi wybiera posiłek według dwóch głównych kryteriów: smaku i łatwości. Dlatego zwracają się do przetworzonych produktów na przekąskę, a nie do spożycie owoców.

Mniej będzie dokonywało wyborów w oparciu o jakość żywności i jej pochodzenie. I w końcu bardzo niewiele osób określi swój wybór w odniesieniu do ich bieżących potrzeb energetycznych, ich cech morfologicznych lub zdrowia.

To, co nas wszystkich uwięziło, to pojęcie łatwej przyjemności, która czasami jest wywołana złymi nawykami nabytymi w naszym wczesnym dzieciństwie. Więc dlaczego nie zwrócić uwagi na jakość naszego jedzenia?

Kryteria

Kiedy mówimy o dietetyce, każdy ma swój własny pomysł dobre praktyki żywieniowe.

Wiele osób uważa, że ​​wie, co jest dla nich dobre, ponieważ czytają artykuł lub oglądają program. Usłyszeli od fryzjera lub piekarza, że ​​niektóre produkty są szkodliwe, a inne są niezbędne dla zdrowia.

Musisz to uporządkować na podstawie wiarygodnych dowodów od specjalistów.

Jakie są elementy decydujące o jakości żywności i ich korzyści zdrowotne? Trzy nierozłączne kryteria spójnego podejścia.

  • Jakość: jakość odżywcza żywności jest głównie definiowana przez jej zdolność do dostarczania przyswajalnych składników odżywczych bez składników szkodliwych lub szkodliwych dla zdrowia (pestycydy, insektycydy, konserwanty chemiczne itp.). Bezpieczeństwo żywnościowe jest ważne. Ważną rolę odgrywa również aspekt smakowy, ponieważ jeśli wykluczone zostanie pojęcie przyjemności, jedzenie będzie mało spożywane lub nie będzie spożywane.
  • Różnorodność: oprócz makr (białka, węglowodany, lipidy)wszystkie produkty zawierają własne mikroelementy (witaminy, minerały, pierwiastki śladowe itp.). Różnicując je w jak największym stopniu, wszystkie mikroelementy niezbędne dla naszego zdrowia są obecne w organizmie i promują jego prawidłowe funkcjonowanie.
  • Ilość: nawet nienagannej jakości, każde jedzenie dostarcza kalorii w mniejszej lub większej ilości. Spożywane za dużo, niektóre mogą być źródłem przyrostu masy ciała (tłuszczu) i powodować dysfunkcje na poziomie metabolicznym i / lub fizjologicznym.

Podsumowując

Aby jedzenie można było nazwać „jakością”, musi ono zawierać dostępne składniki odżywcze, Że jest zaopatrzony w szereg kalorii odpowiednich do naszych konkretnych potrzeb w danym momencie i że jego smak jest przyjemny. Nie może również zawierać składników szkodliwych dla zdrowia i spełniać kryteria bezpieczeństwa zdrowotnego.

Zawsze przydatne, witaminy

Kilka prostych zasad, które dołączają do krajowego programu żywienia i zdrowia, aby dobrze się odżywiać:

  • Zmieniaj swoją dietę tak bardzo, jak to możliwe, aby zapewnić pełne spożycie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Dostosuj spożycie kalorii do swoich konkretnych potrzeb.
  • Używaj produktów o przyjemnych smakach, aby zachować pojęcie przyjemności.
  • Żywność ekologiczna spełnia specyfikacje, które gwarantują zdrowszą żywność, która szanuje środowisko.
  • Wybierz sezonowe owoce i warzywa do produktów bogatych w mikroelementy.
  • Sprzyjaj zwarciom, które ograniczają czas przechowywania w transporcie, co powoduje znaczne straty pod względem mikroelementów.