
Dziś przedstawiamy Ci przepis na białkowy chleb bananowy! Beztłuszczowy chleb bananowy dla największej przyjemności miłośników deserów.
Oprócz niskiej zawartości tłuszczu chleb bananowy jest bogaty w błonnik dzięki obecności otrębów owsianych, stosowanych tutaj w połączeniu z mąką orkiszową. Jest to idealny zamiennik białej mąki, co często jest kwestionowane.
Mąka orkiszowa zawiera mniej glutenu, możesz łatwo zastąpić ją tradycyjną białą mąką w swoich przepisach.
Daj się skusić przepisowi na chleb bananowy, który jest tak piękny, jak jest dobry.
TRUDNOŚĆ | ⏰ PRZYGOTOWANIE | ⏰ GOTOWANIE | ⏰ RAZEM |
Łatwe | 15 minut | 25 minut | 45 minut |
Składniki na chleb bananowy (10 części)
- 230 g bananów
- 1 zwykły jogurt grecki (150g)
- 2 całe jajka
- 100g otrębów owsianych
- 20 g syropu z agawy
- 50 g mąki orkiszowej
- 70g chipsów czekoladowych
- 50g zmiażdżonych orzechów
- 4 g proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Owsianka Białkowa
Wartość odżywcza porcji chleba bananowego
KALORIE | BIAŁKA | WĘGLOWODANY | LIPIDY |
200 kcal | 6 g | 14 g | 10 g |

Przygotowanie chleba bananowego
Krok 1:
W pojemniku zetrzyj banana, aby uzyskać przecier. Zarezerwuj część, aby pokroić ją w cienkie paski.
Dodaj 2 całe jajka i wymieszaj oba składniki razem.
Krok 2:
Dodaj otręby owsiane i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt grecki, a następnie mąkę orkiszową.
Krok 3:
Na koniec dodaj syrop z agawy, chipsy czekoladowe, orzechy i drożdże, dobrze mieszając, aby uzyskać bardzo jednorodne ciasto.
Krok 4:
Po dodaniu wszystkich składników wlać mieszaninę do formy do ciasta i równomiernie ułożyć resztę banana pokrojoną w paski. Posyp kilkoma kawałkami czekolady do dekoracji.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 °, a następnie piecz przez 25 min. Rozłóż bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, aby zatrzymać pieczenie i zachować miękkość i delikatność wnętrza chleba bananowego.
Dobry smak
Postępuj zgodnie z innymi przepisami AmiraChk na The_Food_Line_By_Amirachk
lub znajdź wszystkie nasze przepisy na bloga.