Przepis na zdrowe batony zbożowe na bazie serwatki i owsa


Pyszny domowy batonik zbożowy

Masz już dość tych batonów energetycznych, które sprzedajemy Ci jako cudowne, ale które są niczym innym jak batonami bogatymi w cukier i pozbawionymi wartości odżywczych?

W tym tygodniu oferujemy przepis na baton proteinowy, który możesz łatwo odtworzyć w domu.

Zawsze szukając nowych przepisów, które zapewnią zarówno przyjemność smakową, jak i wszystkie niezbędne makroskładniki, daj się skusić temu przepisowi, który będzie bardzo dobrą przekąską podczas treningów.

Bogaty w dobre lipidy dzięki obecności orzechów i migdałów, baton ten jest również bogaty w białka, dzięki czemu jest idealnym źródłem energii przed ćwiczeniami fizycznymi.

TRUDNOŚĆ ⏰ PRZYGOTOWANIE ⏰ GOTOWANIE ⏰ RAZEM
Łatwe 20 minut 10 minut 30 minut (+ 1h lodówka)

Wartość odżywcza dla batonu

KALORIE BIAŁKA WĘGLOWODANY LIPIDY
270 kcal 11 g 22g 19g

Składniki na 8 batonów

  • 50g płatków owsianych
  • 40 g białka waniliowego w proszku
  • 70g migdałów
  • 70 g orzechów pekan
  • 2 całe jajka
  • 40g syropu z agawy
  • 130g masła migdałowego
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 1 szczypta soli

Serwatka użyta do tego przepisu

Przygotowanie batonów zbożowych

Batonik zbożowy z owsa i serwatki gotowy do spożycia

Krok 1:

Najpierw grubo wymieszaj orzechy pekan i migdały.

Następnie dodaj owies, masło migdałowe i syrop z agawy przed zmieszaniem wszystkiego w robocie kuchennym.

Krok 2:

Po połączeniu wszystkich składników dodaj białko w proszku i jajka. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.

Krok 3:

Po uzyskaniu jednolitego ciasta wlać do formy do ciasta i dobrze zmiażdżyć preparat, aby nie dopuścić do przedostania się powietrza, co spowodowałoby, że końcowy wynik byłby zbyt kruchy.

Krok 4:

Piec w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 °, aż blat będzie lekko złoty, a następnie pozostaw do ostygnięcia na świeżym powietrzu, aby przejść do następnego kroku.

Krok 5:

W międzyczasie rozpuść ciemną czekoladę w bain marie. Gdy ciasto ostygnie, posyp filety czekoladowe.

Krok 6:

Pokrój w kilka barów i ponownie ostudź, tym razem w lodówce, na dobrą godzinę.

Delektuj się bez mrugnięcia okiem.

Postępuj zgodnie z innymi przepisami AmiraChk na The_Food_Line_By_Amirachk
lub znajdź wszystkie nasze przepisy na bloga.