
Masz już dość tych batonów energetycznych, które sprzedajemy Ci jako cudowne, ale które są niczym innym jak batonami bogatymi w cukier i pozbawionymi wartości odżywczych?
W tym tygodniu oferujemy przepis na baton proteinowy, który możesz łatwo odtworzyć w domu.
Zawsze szukając nowych przepisów, które zapewnią zarówno przyjemność smakową, jak i wszystkie niezbędne makroskładniki, daj się skusić temu przepisowi, który będzie bardzo dobrą przekąską podczas treningów.
Bogaty w dobre lipidy dzięki obecności orzechów i migdałów, baton ten jest również bogaty w białka, dzięki czemu jest idealnym źródłem energii przed ćwiczeniami fizycznymi.
TRUDNOŚĆ | ⏰ PRZYGOTOWANIE | ⏰ GOTOWANIE | ⏰ RAZEM |
Łatwe | 20 minut | 10 minut | 30 minut (+ 1h lodówka) |
Wartość odżywcza dla batonu
KALORIE | BIAŁKA | WĘGLOWODANY | LIPIDY |
270 kcal | 11 g | 22g | 19g |
Składniki na 8 batonów
- 50g płatków owsianych
- 40 g białka waniliowego w proszku
- 70g migdałów
- 70 g orzechów pekan
- 2 całe jajka
- 40g syropu z agawy
- 130g masła migdałowego
- 20g gorzkiej czekolady
- 1 szczypta soli
Serwatka użyta do tego przepisu
Przygotowanie batonów zbożowych

Krok 1:
Najpierw grubo wymieszaj orzechy pekan i migdały.
Następnie dodaj owies, masło migdałowe i syrop z agawy przed zmieszaniem wszystkiego w robocie kuchennym.
Krok 2:
Po połączeniu wszystkich składników dodaj białko w proszku i jajka. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.
Krok 3:
Po uzyskaniu jednolitego ciasta wlać do formy do ciasta i dobrze zmiażdżyć preparat, aby nie dopuścić do przedostania się powietrza, co spowodowałoby, że końcowy wynik byłby zbyt kruchy.
Krok 4:
Piec w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 °, aż blat będzie lekko złoty, a następnie pozostaw do ostygnięcia na świeżym powietrzu, aby przejść do następnego kroku.
Krok 5:
W międzyczasie rozpuść ciemną czekoladę w bain marie. Gdy ciasto ostygnie, posyp filety czekoladowe.
Krok 6:
Pokrój w kilka barów i ponownie ostudź, tym razem w lodówce, na dobrą godzinę.
Delektuj się bez mrugnięcia okiem.
Postępuj zgodnie z innymi przepisami AmiraChk na The_Food_Line_By_Amirachk
lub znajdź wszystkie nasze przepisy na bloga.